Pagina's

zondag 3 mei 2015

Stoofvlees met frietjes

Zo af en toe wordt er stoofvlees gegeten, al dan niet vegetarisch! 

Hier een receptje!






Ingrediënten:



  • 1 kg rundstoofvlees (of seitan voor de vege versie)
  • 2 rode uien
  • 2 gewone uien
  • een bol look
  • 2 dikke grote wortelen
  • kippenbouillon (of groentebouillon voor de vege versie)
  • bruine boterham
  • mosterd
  • appel/perensiroop of appel/peren confituur/gelei
  • peper, zout, paprikapoeder, kruidnagel, kruidentuiltje
  • aardappelen
  • komkommer, bloemkool, wortelen
  • olijfolie en boter

Zet een grote kookpot op het vuur en doe er royaal olijfolie en boter in. Snij het vlees (seitan) in stukken van 2 cm en doe in de pot.

Schroei het vlees dicht. 



Nu een leuk trucje om snel look te pellen! Doe de look in een potje.
 

Zet er een ander potje bovenop en schudden maar!



Na ongeveer een minuutje schudden, kan je de look uit het potje halen en is die helemaal gepeld! Nu in grove stukjes snijden en toevoegen aan het vlees.
 

Snij de ui in ringen en voeg toe.
 

Snij de wortel in grove stukjes en voeg toe.
 


Even omroeren en goed laten stoven. Voeg intussen de kruiden toe. Ik ga heel royaal om met kruiden! Er mag wat smaak aanzitten hé! Zout, peper, paprika, kruidentuiltje en een beetje kruidnagel.



Normaal giet je er een biersoort bij, maar wij kozen nu voor een biervrije versie. Hier gewoon warm water bijgevoegd tot het net niet onder staat. 
Dan een 2-tal bouillonblokjes toegevoegd.
 

Smeer een snee bruin brood in met mosterd.
 

En leg ondersteboven op het vlees.
 


Nu voeg ik normaal een goede schep of 2, 3 appel en peer siroop toe maar die had ik niet in huis. Maar deze zelfgemaakte appel en peer gelei was er wel. Ik voegde 3 el toe, maar dat wel heel zoet, dus moest ik stevig bijkruiden achteraf om op smaak te krijgen!



En dan, deksel erop en zo lang mogelijk laten stoven. Roer regelmatig om, zodat het niet aanbakt en wacht gewoon tot de saus genoeg ingedikt is. Wil je eerder aan tafel, voeg dan minder water toe, of gebruik sauzenbinder na een uurtje stoven. Het vlees is dan net iets minder mals. 

Deze keer gingen wij voor zo'n 3.5u stoven en dat proef je! Het vlees was lekker mals! 

De vegetarische versie hoeft niet zo lang op het vuur te staan, dan volstaat een uur stoven!

Intussen heb je tijd zat om de keuken helemaal terug op te ruimen en frietjes te snijden. Dit keer kozen wij voor het gemak en sneden krielaardappeltjes in vier en bakte die af net voor etenstijd. En zoals zo vaak, ligt er ook weer komkommer, bloemkool en wortel mee op het bord! De wortel werd met de frietsnijder in frietjes gesneden, om tóch frietjes op het bord te krijgen! :-) 



Tip: Ook nog heel lekker, peperkoek besmeren met mosterd ipv een boterham en donker bier toevoegen ipv water.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten