Pagina's

vrijdag 10 juni 2016

Vlierbloesemsiroop

Ik weet het, ne normale mens wordt vast niet euforisch als de vlier in bloemsem staat, maar de dees dus wel!:-) Ze ruiken niet alleen heerlijk, maar vlierbloemsemdrank is ook zo lekker en fris!

Als je het nog nooit gemaakt hebt en wil toch nog je kans maken, loop dan nu naar buiten en ga bloemen plukken! Nu, anders vind je er geen meer!

Wie ze wel al heeft geplukt en een receptje zoekt... Hier alvast het mijne van dit jaar.



Wat heb je nodig:
  • vlierbloesem (ik had een grote zak vol, genoeg voor een scherm of 40?)
  • 2.5 kg ruwe rietsuiker
  • 3 citroenen
  • 1 sinaasappel
  • vele lege flessen, gereinigd, gespoeld en steriel gemaakt

Kies je bloemen zorgvuldig uit. Zijn er al veel uitgebloemde bij, laat die dan hangen voor de vogels, neem alleen diegene die mooi genoeg zijn. Bloemen die nog niet openstaan, laat je hangen, daar komen dan snel nog bloemen in! 

Knip ze tot kort onder de schermen af en leg even op tafel om de beestjes er te laten uitkruipen. Ik had een ferme zak vol en heb niet eens de ganse vlier geplukt.
 

Knip de grootste stelen er nog af voor je ze in water zet.


Doe de bloemen in een grote pot of bokaal en zet de bloemen onder water. Als ze net onder water staan is het ok.

Laat nu minstens 24u trekken. Wegens tijdsgebrek hebben ze hier 2.5 dag staan trekken.

Ik heb ze hier laten staan in grote bokalen, maar dat kan ook gewoon in een kookpot of zo, zo lang je het maar kan afdekken is het prima!


Dan zeef je het goedje door een linnen confituurdoek (of een heel fijne zeef, die alle achtergebleven beestjes en bloemen tegenhoudt.)

Dan heb ik het goedje nog eens door de doek gezeefd, terwijl die in een gewone zeef lag (ik wil nu eenmaal geen oneffenheden in mijn siroop) en dan zo in een grote kookpot gedaan. Ik had 4.5l vlier en ik heb er 2.5 kg ruwe rietsuiker bij gedaan. 3 citroenen in geperst en 1 sinaasappel erin geperst. Dan aan de kook gebracht en intussen elke beschikbare fles gereinigd en gesteriliseerd. 

Roer voldoende in de pot, zodat je suiker niet aanbrandt! Schep het schuim van je gekookte siroop af en vul je flessen. Keer ze om nadat ze gevuld zijn, zodat ze vacuum trekken. 

Laten afkoelen, etiketjes erop en klaar is kees!

Ik moest natuurlijk weer eens overdrijven...




Voeg een klein beetje siroop toe aan een grote kan water! Als je dan nog een verse citroen en een takje munt toevoegd, is het helemaal feest! Genieten maar! 

Wie snel is en zin heeft, alle kleintjes (nog 7) op de foto zijn beschikbaar en wachten op een nieuwe eigenaar!!!!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten